Zilveren ketting

Sieraden geven net dat beetje extra glans aan je outfit. Dan is het wel zo fijn als ze deze mooie glans behouden. Want zonder dat je het wellicht beseft, worden je geliefde sieraden (net als je huid en kleding) blootgesteld aan een aantal factoren met slijtage als gevolg. Denk hierbij aan regen, schoonmaakmiddelen en cosmetica, waardoor je sieraden doffer worden en krassen kunnen krijgen op het oppervlak. Gelukkig zijn er genoeg manieren om je kettingen, ringen, armbanden en oorbellen mooi te houden. Hoe? Dat leg ik je allemaal uit in deze blog. 

Voorkom verkleuring door chemische reacties 

Kunnen gouden en zilveren sieraden slijten? Dit is toch hartstikke sterk materiaal? Dat klopt, er is heel wat voor nodig voordat deze vergaan. Maar dat betekent niet dat je sieraden niet gevoelig zijn voor een aantal stoffen. Een voorbeeld hiervan is zwavel. Dit zit onder andere in wol en parfum. Vooral bij zilveren sieraden kan een chemische reactie ontstaan, waardoor er een donker laagje ontstaat. Dit gebeurt ook wanneer je vaak en veel transpireert. Het donkere laagje ontstaat dan door een verhoogde zuurgraad van je huid. Niets om je voor te schamen, dit is heel normaal. Maar het is om deze reden verstandig om je zilveren sieraden af te doen wanneer je gaat slapen of je gaat wagen aan een stevige work-out. 

Goud is van een harder metaal dan zilver en slijt en verkleurt hierdoor minder snel. Maar dat betekent niet dat deze niet beschadigd kunnen raken. Wrijving kan krassen achterlaten op de oppervlakte of de bovenste laag beschadigen. Ga dus ook voorzichtig om met sieraden van dit materiaal. 

Doe je sieraden af 

Je wilt je sieraden natuurlijk zo veel mogelijk dragen. Maar er zijn ook een aantal momenten dat je ze toch even beter af kunt doen. Bijvoorbeeld wanneer je gaat schoonmaken in huis. Het schoonmaakmiddel kan namelijk de bovenste laag van je sieraden beschadigen, waardoor de glans voorgoed verdwijnt. Verder zitten er in schuurmiddel kleine korreltjes die lelijke krassen bezorgen. Ook al gebruik je huishoudhandschoenen tijdens het poetsen, doe je ringen en armbanden toch af. Dit in verband met de zweterige huid die je krijgt tijdens het dragen van de handschoenen. En door transpiratie kunnen vooral je zilveren sieraden dus ook weer verkleuren. Om deze reden kan je voor het sporten je sieraden ook beter afdoen en in je kluisje leggen. Hetzelfde geldt voor als je een duik gaat nemen in het zwembad. 

Poets de glans weer terug 

Zit er wat vuil rondom de steentjes van je sieraad? Of zie je wat aanslag? Dan is het tijd om je sieraden op te poetsen. Gebruik in dit geval een zilverpoetsdoek voor je zilveren ringen, kettingen, armbanden en oorbellen. Deze doek is voor een klein bedrag verkrijgbaar bij de juwelier. Zie je na één keer over het sieraad wrijven nog geen resultaat? Dat kan kloppen. Om de glans weer terug te krijgen zal je geduldig een aantal keer met de doek over het sieraad moeten gaan. Maar het voordeel is dat je hierna ook gelijk klaar bent met schoonmaken. Zit je doek vol met vlekken? Was deze dan niet uit, dan verliest de doek namelijk het poetsmiddel. In dit geval kan je beter een nieuw exemplaar aanschaffen. Wat je ook kunt doen is een flesje zilverpoets halen bij de drogist of de grotere supermarkt en je sieraden hier even in laten weken. Spoel je sieraden hierna af met lauw water en droog deze voorzichtig af. 

Een gouden sieraad verkleurt dus niet zo snel. Maar de bovenste laag kan wel flink dof worden. Om in dit geval de glans te behouden van het goud (en de diamantjes), leg je het sieraad in een badje van lauw water met een scheutje afwasmiddel. Ga niet flink lopen boenen met een schuursponsje, maar gebruik een tandenborstel om alle hoekjes schoon te krijgen. Vervolgens spoel je het sieraad af met lauwwarm water en dep je het droog met een microvezel doek. 

Houd de juiste routine aan 

Eerder vertelde ik al over de stoffen die je sieraden kunnen beschadigen, zoals parfum. Maar ook verzorgingsproducten als cosmetica en haarlak hebben een negatief effect op de bovenste laag van je sieraden waardoor je na verloop van tijd een duidelijke verkleuring ziet. Zorg daarom altijd voor de juiste routine: gebruik eerst alle make-up, haarlak en parfum die je nodig hebt en maak je look daarna compleet met je sieraden. 

Opbergen met zorg 

Laat jij je juwelenkistje liever dicht, omdat het een wirwar is van allerlei verstrengelde sieraden? Zonde! Want onder goed onderhoud van je sieraden hoort ook deze met zorg opbergen. In dit geval is het verstandig om je juwelenkistje in te delen in verschillende vakken. Bijvoorbeeld een vak met een kussentje waar je de ringen in kunt steken, een vak voor de kettingen, armbanden en ga zo maar door. Zorg ook dat je de sieraden in de sluiting steek en ze neerlegt op een zachte ondergrond. Dat voorkomt weer krassen op het oppervlak.

Met het toepassen van deze tips weet ik zeker dat jij lang plezier zult hebben van jouw sieraden. Veel liefs!

Comments zijn uitgeschakeld.